Οι άνθρωποι που πάσχουν από λεμφοίδημα ψάχνουν συχνά να βρουν την καταλληλότερη μορφή άσκησης. Συχνά μας λένε πως το καλοκαίρι στα μπάνια τους βλέπουν ότι το λεμφοιδηματικό άκρο ξεπρήζεται και πως νιώθουν μία γενικότερη ευεξία μετά από την άσκηση στο νερό. Αυτή είναι και η πραγματικότητα η άσκηση στο νερό λειτουργεί σαν «φάρμακο» για το λεμφοίδημα, όπου και αν είναι.
Η υποβρύχια άσκηση είναι ένας σημαντικός τρόπος βελτίωσης και υποστήριξης της λεμφικής κίνησης. Η αύξηση του καρδιακού παλμού αναγκάζει τις αρτηρίες να διεγείρουν τα λεμφικά αγγεία που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, ενώ η σύσπαση των σκελετικών μυών κάνει ένα είδος μάλαξης στα λεμφικά αγγεία, με αποτέλεσμα την κίνηση της λέμφου από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Η αυξημένη αναπνοή προκαλεί διαφορά εσωτερικής πίεσης στην κοιλιά δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα αναρρόφησης στους μεγάλους λεμφαδένες και στα στελέχη, δημιουργώντας έτσι μια συστηματική κίνηση της λέμφου μέσω του λεμφικού συστήματος.
Κάθε φορά που βυθίζεστε στο νερό, είτε πρόκειται για θάλασσα, είτε για πισίνα, να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι σα να φοράτε το συμπιεστικό σας ένδυμα. Η δύναμη του νερού στο σώμα σας προκαλεί αύξηση της υδροστατικής πίεσης, δημιουργώντας έτσι μια εκπληκτική κίνηση της λέμφου. Κάθε φορά που μετακινείστε μέσα στο νερό, συσπώντας τους μύες σας, η ροή του νερού και η διαφορά στην πίεση εφαρμόζει μία λεμφική μάλαξη στο σώμα σας, κάνοντας το κολύμπι την απόλυτη μορφή άσκησης για άτομα με δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος.
Αν και δεν είναι απαραίτητο να φοράτε τα ρούχα συμπίεσης στην θάλασσα ή την πισίνα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα φοράτε μόλις βγείτε και στεγνώσετε για να διατηρήσετε όλα τα οφέλη της κολύμβησης.
Μερικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στο νερό με τη στάθμη του νερού περίπου στο ύψος των ώμων σας είναι οι εξής:
1. Επιτόπιο τρέξιμο με τα χέρια λυγισμένα και να κουνούνται χαλαρά δίπλα στο σώμα
2. Αργό περπάτημα κατά μήκος της παραλίας με τα χέρια τεντωμένα ευθεία μπροστά
3. Μεγάλους κύκλους με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια του σώματος
4. Μικρούς κύκλους με τα χέρια τεντωμένα να δείχνουν τον βυθό
5. «Κλωτσιά» με το ένα πόδι ευθεία μπροστά και μετά με το άλλο
6. Στηριζόμενοι στο ένα πόδι κάνουμε έναν μεγάλο κύκλο στο άλλο πόδι και εναλλάξ
7. Σε ένα πιο ρηχό σημείο κάνουμε βυθίσεις , σαν βαθιά καθίσματα, με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια να προσπαθούν να πιάσουν την άμμο ή τα βότσαλα!
Τις παραπάνω ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε 10 ή και περισσότερες επαναλήψεις στην κάθε πλευρά, ανάλογα πάντα με την φυσική σας κατάσταση και την οδηγία από τον ειδικό φυσικοθεραπευτή σας.