ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜA
- Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών προσβάλλονται από καρκίνου των γεννετικών οργάνων και των αδένων. Ως αντίκτυπο της νόσου παρουσιάζεται πολύ συχνά το λεμφοίδημα, συνήθως όταν η θεραπεία για τον καρκίνο περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία ή αφαίρεση λεμφαδένων.
- Σε πολλές γυναίκες που έχουν προσβληθεί από γυναικολογικό καρκίνο, η διατομή λεμφαδένων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χειρουργικής θεραπείας πράγμα που έχει ως αντίκτυπο της ανάπτυξη λεμφοίδηματος. Το λεμφοίδημα παρουσιάζεται συχνότερα τους πρώτους 12 μήνες μετά την θεραπεία, εφόσον παρουσιαστεί, γίνεται χρόνιο.
- Σημαντικές έρευνες έχουν καταγράψει την συχνότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος στα κάτω άκρα έπειτα από θεραπεία καρκίνου στα γεννητικά όργανα του σώματος. Συγκεκριμένα μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης παρουσίασαν μετά από θεραπεία καρκίνου στο αιδοίο(47%), συγκριτικά με επιζούσες από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας (18%) , στην μήτρα(18%) καθώς και στις ωοθήκες (7%). Στην εμφάνιση λεμφοιδήματος στα άνω άκρα συγκαταλέγονται και πάσχουσες από καρκίνο του μαστού.
- Γυναίκες που έχουν νοσήσει από γυναικολογικό καρκίνο και έχουν εμφανίσει λεμφοίδημα θα πρέπει να αξιολογηθούν από τον ειδικό φυσικοθεραπευτή και να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο θρεαπείας για την μείωση και σταθεροποίηση του λεμφοιδήματος, που λέγεται Ολοκληρωμένη Αποιδηματική Φυσικοθεραπεία. Η Ολοκληρωμένη Λεμφική Θεραπεία χωρίζεται σε δύο φάσεις , α. την εντατική φάση/μείωσης του λεμφοιδήματος και β. την φάση συντήρησης. Η λεμφική θεραπεία είναι ο Χρυσός Κανόνας στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος και όσο πιο έγκαιρα το αντιμετωπίσει η γυναίκα, τόσο πιο καλά και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει.
- Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, καθαρισμός λεμφαδένων) συχνά δημιουργούν ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές στην περιοχή της πυέλου και του ουροποιητικού συστήματος. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν : την βλάβη νευρικών ριζών , την μείωση της αγγειακής παροχής καθώς και την δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους. Η βλάβη των μυών αυτών εμφανίζεται ως ακράτεια των ούρων και των κοπράνων. Είναι λοιπόν σημαντική και αποτελεσματική η συμβολή του ειδικού φυσικοθεραπευτή στη χρήση ειδικού πρωτοκόλλου θεραπείας (ασκήσεις πυελικού εδάφους) για την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των μυών που έχουν προσβληθεί. Έτσι επανακτάται η λειτουργικότητα της περιοχής και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει ομαλά στις καθημερινές της ανάγκες, χωρίς να αισθάνεται μειονεκτικά σε σχέση με τις άλλες γυναίκες.
- Στην αποκατάσταση των γυναικών που έχουν νοσήσει από γυναικολογικό καρκίνο, προτείνεται μια συγκεκριμένη φυσική δραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν πως η ήπια αερόβια άσκηση με συχνότητα 2 φορές την βδομάδα για 10-30 λεπτά, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ελαστικότητας τακτικά μέσα στην εβδομάδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής της γυναίκας και της προσφέρει μια γενικότερη ευημερία και ευεξία!
- Είσαι γυναίκα – είσαι δύναμη! Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου παρόχου υγείας είσαι σίγουρη πως βαδίζεις στο σωστό δρόμο έτοιμη να αφήσεις πίσω σου τον καρκίνο και να κοιτάξεις μπροστά σε μία ζωή γεμάτη υγεία και καλή ποιότητα ζωής!
Εβίτα Παπαργυροπούλου
ΠΗΓΕΣ:
- DeSantis CE, Lin CC, Mariotto AB, Siegel RL, Stein KD, Kramer JL, Alteri R, Robbins AS, Jemal A. Cancer treatment and survivorship statistics, 2014. CA Cancer J. Clin. 2014;64(4):252–271.
- Baldwin LA, Huang B, Miller RW, Tucker T, Goodrich ST, Podzielinski I, DeSimone CP, Ueland FR, van Nagell JR, Seamon LG. Ten-year relative survival for epithelial ovarian cancer. Obstet. Gynecol. 2012;120(3):612–618.
- Barton DP, Nesvold IL, Fossa SD. The prevention and management of treatment related morbidity in vulval cancer.Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2003;17:683–701.
- Abu-Rustum NR, Alektiar K, Iasonos A, et al. The incidence of symptomatic lower-extremity lymphedema following treatment of uterine corpus malignancies: a 12-year experi-ence at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. 2006;103:714–718.
- Ries, L., Harkins, D., Krapcho, M., Mariotto, A., Miller, B., Feuer, E., et al. SEER Cancer Statistics Review, 1975–2004. Bethesda: National Cancer Institute; 2007.
- Rutledge TL, Heckman SR, Qualls C, Muller CY, Rogers RG. Pelvic floor disorders and sexual function in gynecologic cancer survivors: a cohort study. Am J Obstet Gynecol. 2010; 203(5):514. Epub 2010/09/28.