Εφαρμογή μάλαξης λεμφικής παροχέτευσης σε ουλές και εγκαύματα. Τα εγκαύματα διακρίνονται σε χημικά, θερμικά ή ηλεκτρικά. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1ου βαθμού. Προσβάλλει μόνο τις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας.
2ου βαθμού. Εκτείνονται στην επιδερμίδα και το χόριο και δημιουργούν φυσαλίδες.
3ου βαθμού. Είναι τα πιο σοβαρά και καταστρέφουν όλο το δέρμα, προκαλώντας και θρόμβωση στους ιστούς.
Ανάλογα με το βαθμό στον οποίο κατατάσσονται, προκαλούν κάποιες δυσμορφίες. Αυτές μπορεί να είναι σοβαρές, όπως απώλεια κάποιου μέλους ή μέρους του ή πιο συνηθησμένες, όπως ουλές.
Οι μετεγκαυματικές ουλές διαμορφώνονται από συνδετικό ιστό και καθίστανται, συνήθως, δύσκαμπτες και ανελαστικές. Επίσης, είναι ερυθρές, προκαλούν κνησμό και στα οξεία στάδια πόνο και προκαλούν ρικνώσεις στο δέρμα. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται οίδημα γύρω από τις ουλές των εγκαυμάτων μεγάλων επιφανειών.
Σκοπός της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας, μέσω της μάλαξης λεμφικής παροχέτευσης είναι να μειώσει τα προαναφερόμενα συμπτώματα, καθιστώντας το μέλος που έχει προσβληθεί ελαστικότερο και πιο λειτουργικό.
Εφαρμογή λεμφικής μάλαξης
Οξεία φάση
Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέμβει στην οξεία φάση ενός εγκαύματος με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι μετά από άμεση εφαρμογή λεμφική μάλαξης σε εγκαύματα που μόλις έχουν συμβεί δημιουργούνται λιγότερες φουσκάλες και η επούλωση γίνεται ταχύτερα, μετά από. Ο θεραπευτής εφαρμόζει τις τεχνικές στο δέρμα γύρω από το έγκαυμα χωρίς να προκαλεί δυσφορία στον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να διώχνει την περίσσεια υγρού που έχει συσσωρευτεί γύρω από τη βλάβη, μεταφέροντας τα σε υγιείς ιστούς και λεμφαδένες. Με τη συχνή, επίσης, εφαρμογή της μάλαξης μπορεί να αποφευχθεί ή μειωθεί η μελλοντική μετεγκαυματική ουλή, βγάζοντας τον ασθενή από τη δύσκολη θέση μιας πιθανής χειρουργικής ή συντηρητικής αποκατάστασης.
Χρόνια φάση
Εφόσον η ουλή έχει εγκατασταθεί, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει τη λεμφική μάλαξη τόσο γύρω της, όσο και απευθείας επάνω της.
Βασικό κομμάτι είναι η παροχέτευση του οιδήματος, όπως συμβαίνει και στην οξεία φάση. Δουλεύοντας πάνω στην ουλή, με κυκλικές και απαλές κινήσεις, επιτυγχάνεται η μείωση της ερυθρότητας και της δυσμορφίας της. Ακόμα, το δέρμα στο σημείο αυτό καθίσταται πιο σταθερό και ελαστικό, αποφεύγεται η συρρίκνωση του, επαναγγειώνονται οι ιστοί, μειώνεται ο κνησμός και η πιθανότητα ίνωσης και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα ο δερματικός ιστός που περιβάλλει την ουλή.
Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν τα εγκαύματα 3ου βαθμού, τα οποία, σύμφωνα με έρευνα, δεν επιδέχονται λεμφική μάλαξη τοπικά, αλλά εφαρμογή της σε όλο το σώμα προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Στις ουλές λοιπόν, των εν τω βάθει αυτών εγκαυμάτων, ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής παρεμβαίνει σε ολόκληρο το σώμα, ώστε να επηρεάσει το συνδετικό ιστό των εσωτερικών οργάνων, ο οποίος κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση του τραυματισμένου ιστού (visceral manipulation).
Η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης στις μετεγκαυματικές ουλές πρέπει να συνδυάζεται με εξειδικευμένες ασκήσεις, οι οποίες έχουν σαν στόχο την ενδυνάμωση του προσβεβλημένου μέλους και την ανάκτηση του εύρους κίνησης των παρακείμενων αρθρώσεων. Τέλος, σημαντικές είναι και οι διατάσεις, οι οποίες αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών που έχουν υποστεί βράχυνση λόγω του εγκαύματος, καθώς όμως και των επιμέρους μαλακών μορίων.