Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου του ανδρικού πληθυσμού παγκοσμίως. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι πάνω από 25% και ο κίνδυνος εμφάνισης του αυξάνεται μετά τα 50 έτη, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 68 έτη. Πιθανόν να οφείλεται σε ορμονολογικούς παράγοντες, ενώ δεν εξαιρούνται οι διατροφικές επιλογές σε κεκορεσμένα και ζωικά λίπη. Εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η απουσία καθημερινής άσκησης.
Αν και εφόσον διαγνωστεί ο ασθενής με καρκίνο του προστάτη , θα σταδιοποιηθεί και θα ελεγχθεί με εξετάσεις όπως η βιοψία του αδένα κτλ και θα προχωρήσει σε θεραπεία – χειρουργείο. Σε περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου μπορεί να προσβληθούν γειτονικά όργανα και ίστοι, όπως είναι και οι λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει ώστε να οριστεί το όριο εξάπλωσης του καρκίνου. Όμως η εμφάνιση λεμφοιδήματος στην περιοχή της πυέλου κάποιες φορές είναι αναπόφευκτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το λεμφικό σύστημα δυσλειτουργεί και δεν μπορεί να παροχετευτεί από μόνη της , οπότε η λεμφική θεραπεία θα αναλάβει την αποστράγγιση της περιοχής από το οίδημα.
Ο ρόλος της λεμφικής θεραπείας στους ογκολογικούς ασθενείς είναι μείζωνος σημασίας.
Με ειδικές τεχνικές των χεριών πάνω στο δέρμα, βοηθάμε και ωθούμε το οίδημα που έχει σχηματιστεί , να μεταφερθεί σε άλλες κοντινές και υγιείς περιοχές όπου το λεμφικό σύστημα έχει παραμείνει αλώβητο και λειτουργικό. Η ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία είναι ο χρυσός κανόνας στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος . Επιπλέον οι τεχνικές είναι πολύ ήπιες, χωρίς πόνο και η θεραπεία είναι ευχάριστη και χαλαρωτική για τον ασθενή, γεγονός που μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο σε ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί με ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες ή και άλλες διαδικασίες στην προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τον καρκίνο.
Έπειτα από την θεραπεία για τον καρκίνο στον προστάτη, το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί στις περιοχές που έχει εφαρμοστεί η θεραπεία. Συχνά, παρουσιάζεται οίδημα στα γεννητικά όργανα του άντρα, καθώς και στο ένα ή και τα δύο πόδια του.
Προληπτικά θα ήταν καλό ο άντρας να μην φοράει ρούχα που να τον «κόβουν» γιατί διακόπτεται η συνέχεια του λεμφικού συστήματος και αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και να μην παραμένει πολλές ώρες σε καθιστή θέση, στο γραφείο, ή στο σπίτι. Ο άνθρωπος που έχει θεραπευτεί από την ασθένεια θα πρέπει να παραμείνει δραστήριος, να διαλέξει μία δραστηριότητα που τον ευχαριστεί και να την κάνει, να τρέφεται σωστά, χωρίς υπερβολές και να φοράει κάποιες ώρες προληπτικά ένα συμπιεστικό ένδυμα. Για το ένδυμα θα πρέπει να συμβουλευτεί οπωσδήποτε τον ειδικό θεραπευτή λεμφοιδήματος για να επιλεχθεί το καταλληλότερο για την εκάστοτε περίπτωση.