Αγγελόπουλου 23, Νέο Ψυχικό, ΤΚ 11525 Πλατεία Εσπερίδων 2-4, Γλυφάδα, ΤΚ 16674

Κινησιοθεραπεία ως πρόληψη

Κινησιοθεραπεία μετά από χειρουργείο μαστού

Το χειρουργείο του μαστού στο οποίο έχεις υποβληθεί μπορεί να έχει επηρεάσει την κινητικότητα του Άνω άκρου. Η κινησιοθεραπεία θα σε βοηθήσει στην αποκατάσταση της ομαλής κινητικότητας.


IMG_2304Δεν έχει να κάνει με τον τύπο του χειρουργείου, είναι σημαντικό να γίνονται οι ειδικές ασκήσεις για να αποφευχθούν τα συμπτώματα από το χειρουργείο και να επανέλθεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Αν υποβλήθηκες σε ακτινοθεραπεία μετά το χειρουργείο, η κινησιοθεραπεία τότε είναι ακόμα πιο σημαντική για να διατηρηθεί η ελαστικότητα του χεριού.

Μπορεί να χρειαστείς την βοήθεια του ειδικού φυσικοθεραπευτή ένα δεν έχεις πλήρη λειτουργία του χεριού σου μετά τις 3-4 εβδομάδες, από το χειρουργείο.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά το χειρουργείο ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ποια ή ποιες είναι κατάλληλες για εσάς.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να γίνουν τις πρώτες 3 με 7 ημέρες από το χειρουργείο. Μην ξεκινήσετε καμία από αυτές εάν δεν απευθυνθείτε πρώτα στον θεράποντα ιατρό σας για την συγκατάθεση του.

 • Χρησιμοποίησε το σύστοιχο χέρι (από τη μεριά που έγινε το χειρουργείο) για να χτενίσεις τα μαλλιά σου, να κάνεις μπάνιο, να ντυθείς , και να φας.
 • Ξάπλωσε και ανύψωσε το επηρεασμένο χέρι πάνω από το ύψος της καρδιάς για 45 λεπτά πάνω σε μαξιλάρια. Κάντο 2 με 3 φορές την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος.
 • Καθώς έχεις το χέρι σου ψηλά κάνε του ασκήσεις , ανοιγοκλείνοντας τα δάκτυλα του χεριού 15-20 φορές. Μετά, λύγισε και τέντωσε τον αγκώνα σου. Επανέλαβε 3 με 4 φορές την ημέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειωθεί το πρήξιμο παροχετεύοντας την περίσσεια λεμφικού υγρού από το χέρι σου.
 • Πάρε βαθιές ανάσες (χρησιμοποιώντας το διάφραγμα), τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα. Ξάπλωσε, ανέπνευσε αργά όσο αέρα μπορείς, καθώς προσπαθείς να εκπτύξεις τον θώρακα σου και την κοιλιά σου (απομακρύνοντας τον αφαλό σου από την σπονδυλική σου στήλη). Χαλάρωσε και βγάλε τον αέρα. Επανέλαβε 4 με 5 φορές. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις φυσιολογική κίνηση στο στήθος σου, διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά των πνευμόνων. Κάνε βαθιές αναπνευστικές ασκήσεις συχνά.
 • Μην κοιμάσαι πάνω στο επηρεασμένο χέρι και μην ξαπλώνεις πάνω στην επηρεασμένη πλευρά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ (για το ξεκίνημα των ασκήσεων)

Οι ασκήσεις που περιγράφονται εδώ μπορούν να γίνουν αν και εφόσον έχετε πάρει την συγκατάθεση του θεράποντα ιατρού σας.

Παρατίθενται κάποια σημεία για να κρατήσετε στο νου σας μετά από χειρουργείο μαστού:

 • Είναι λογικό να αισθάνεστε δυσκαμψία στο στήθος και την μασχάλη σας. Αυτό το αίσθημα θα εξαλείφεται σιγά σιγά καθώς κάνετε τις ασκήσεις σας.
 • Πολλές γυναίκες έχουν, κάψιμο, μούδιασμα ή πόνο στο πίσω μέρος του χεριού και/ή πάνω στο στήθος. Αυτό συμβαίνει γιατί το χειρουργείο μπορεί να επηρεάσει κάποια από τα νεύρα της περιοχής. Αυτά τα αισθήματα μπορεί και να αυξηθούν κάποιες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αλλά συνέχισε να κάνεις τις ασκήσεις σου, εκτός εάν αισθανθείς ασυνήθιστο πρήξιμο ή ευαισθησία. (Εάν κάτι τέτοιο συμβεί ενημέρωσε απ ευθείας τον ιατρό σου). Κάποιες στιγμές το άγγιγμα και οι απαλές θωπείες με το χέρι σου ή ένα μαλακής ύφανσης ρούχο μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία στην περιοχή εκείνη.
 • Είναι καλύτερα οι ειδικές ασκήσεις να εφαρμόζονται μετά από ένα ζεστό ντους, καθώς οι μύες είναι «ζεστοί» και χαλαρωμένοι.
 • Φόρεσε άνετα ρούχα που να μην σε σφίγγουν καθώς κάνεις τις ασκήσεις.
 • Κάνε τις κινήσεις αργά μέχρι να αισθανθείς ένα ήπιο, γλυκό τράβηγμα. Κράτησε για λίγο αυτό το ήπιο τράβηγμα, μετρώντας μέχρι το 5. Είναι φυσικό να αισθάνεσαι ένα τράβηγμα καθώς διατείνεται το δέρμα και οι μύες που έχουν ρικνωθεί, λόγω της χειρουργικής διαδικασίας. Μην κάνεις καμία απότομη κίνηση όταν εφαρμόζεις τις ασκήσεις. Δεν πρέπει να αισθάνεσαι πόνο όταν τις κάνεις, μόνο ένα «γλυκό» τράβηγμα.
 • Κάνε κάθε μία από τις ασκήσεις 5 με 7 φορές. Προσπάθησε να κάνεις την κάθε άσκηση σωστά, χωρίς βιασύνη. Εάν έχεις κάποια δυσκολία με τις ασκήσεις , μίλα στον γιατρό σου. Μπορεί να χρειαστεί να σου συστήσει κάποιον εξειδικευμένο στην μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία σε επεμβάσεις μαστού φυσικοθεραπευτή.
 • Κάνε τις ασκήσεις σου δύο φορές την ημέρα, μέχρι να επανέλθεις στην φυσιολογική σου ελαστικότητα.
 • Να είσαι σίγουρη πως παίρνεις βαθιές ανάσες, εισπνέοντας και εκπνέοντας, καθώς κάνεις τις ασκήσεις σου .
 • Οι ασκήσεις είναι δομημένες έτσι ώστε να τις ξεκινήσεις, κάνοντας τες ξαπλωμένη, μετά καθιστή και σταδιακά από όρθια θέση.

 

“Η εφαρμογή προγράμματος ασκήσεων με την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή, που βασίζεται στη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής, 3 μήνες μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι ασφαλής και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και λειτουργικότητα των πασχόντων.” (Anderson RT et al,2011)

 

Στάση σώματος

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε μία ορθή στάση σώματος στη διάρκεια της καθιστής θέσης και στο περπάτημα.

Κάποια σημεία που πρέπει να θυμάσαι είναι:

 • Κράτα το πηγούνι σου ψηλά και τους ώμους σου πίσω
 • Συγκεντρώσου στο να διατηρείς τους ώμους σου ευθυγραμμισμένους πάνω από τα ισχία σου
 • Η πλάτη σου να είναι ίσια και να μην καμπουριάζεις