Οι ασθενείς με λεμφοίδημα, πέρα από την καθημερινή φροντίδα που πρέπει να δείχνουν στα προσβεβλημένα άκρα τους, οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν σκοπεύουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς.
Η πίεση μέσα στην καμπίνα των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των πτήσεων είναι μειωμένη. Σε υγιή άτομα, το γεγογός αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Στα άτομα, όμως, που πάσχουν από λεμφοίδημα, προκαλεί παρενέργειες. Η μειωμένη πίεση στο αεροσκάφος, έχει την τάση να αλλάζει τη φυσιολογική λεμφική ροή, η οποία επίσης μειώνεται και κάνει τη λέμφο να λιμνάζει στα σημεία που πάσχουν. Η αλλαγή αυτή της πίεσης στους συνδετικούς ιστούς, αυξάνει ή προκαλεί λεμφοίδημα σε άτομα που έχουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν. Επιπρόσθετα, η πολύωρη παραμονή του ασθενή στο κάθισμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα στα άκρα να κινηθούν και να αυξήσουν την αιματική και λεμφική ροή τους. Το ίδιο ισχύει και για τη μειωμένη πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η οποία θεωρείται ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας.
Η πρόληψη, λοιπόν, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πριν από κάθε ταξίδι.
Έτσι, ο/η ασθενής πρέπει να φροντίζει να φοράει τους συμπιεστικούς του επιδέσμους/κάλτσες/μανίκια, πριν, κατά τη διάρκεια και μερικές ώρες μετά το ταξίδι του με αεροπλάνο!
Εφόσον, συμβουλευτεί τον θεράποντα φυσικοθεραπευτή και τον θεράποντα ιατρό του, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να προσθέσει και εξτρά επιδέσμους πάνω από τους ήδη υπάρχοντες. Η περίδεση έχει την ιδιότητα να αυξάνει την λεμφική ροή, μέσω της πίεσης που παρέχει στους ιστούς. Υποβοηθάει με αυτό τον τρόπο την φυσιολογική κίνηση της λέμφου στο άκρο, αποτρέποντας τη στασιμότητά της.
Ποιά άτομα πρέπει να προσέχουν:
- Ασθενείς με κίνδυνο εμφάνισης λεμφοιδήματος. Πρόκειται για άτομα, τα οποία δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα σχετιζόμενα με λεμφοίδημα, αλλά έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση λεμφαδένων ή σε ακτινοθεραπεία. Επειδή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το λεμφικό σύστημα παύει να λειτουργεί φυσιολογικά, ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφοιδήματος είναι αυξημένος και οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις προτού ταξιδέψουν. Τέλος, τα άτομα αυτά πρέπει να δίνουν προσοχή σε περίπτωση που αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στην αίσθηση του προσβεβλημένου άκρου, όπως βάρος ή πόνο, διότι μπορεί να αποτελούν σημάδια έναρξης λεμφοιδήματος.
- Ασθενείς με διαγνωσμένο λεμφοίδημα. Στους ασθενείς αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με υπάρχον λεμφοίδημα, αλλά και άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε πλήρη αποσυμφορητική θεραπεία και το οίδημα έχει υποχωρήσει.
Συμβουλές για την πρόληψη αλλά ή επανεμφάνιση λεμφοιδήματος κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού:
- Πριν την πτήση, ελέγξτε την ποιότητα των συμπιεστικών επιδέσμων σας. Καλό θα ήταν να πάρετε επιπλέον επιδέσμους σε περίπτωση ανάγκης.
- Φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα, τα οποία δεν πιέζουν και δεν αφήνουν σημάδια στο δέρμα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Έτσι, θα εξασφαλιστεί η κίνηση της λέμφου χωρίς εξωτερικά εμπόδια.
- Μη ξεχνάτε ποτέ τη φαρμακευτική αγωγή σας και φροντίστε να προμηθευτείτε επιπλέον φάρμακα και αντηλιακά για προστασία από μολύνσεις ή εγκαύματα που θα βλάψουν το δέρμα στο προσβεβλημένο άκρο.
- Κατά τη διάρκεια της πτήσης, είναι σημαντικό να ενυδατώνετε συχνά το δέρμα, καθώς ο αέρας στο αεροσκάφος είναι συνήθως αρκετά ξηρός.
- Φορέστε τους συμπιεστικούς σας επιδέσμους πριν ακόμα ταξιδέψετε και μην τους αφαιρέσετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας!
- Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά, πίνοντας νερό ή χυμούς και να τρώτε ελαφρά.
- Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κινήστε τα άκρα σας όσο περισσότερο μπορείτε(π.χ. λίγες ασκήσεις για τα πόδια όσο κάθεστε ή ανύψωσεις των χεριών) και περπατήστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα στον διάδρομο.
- Κάντε ασκήσεις «αντλία», τις οποίες θα σας έχει συστήσει ο φυσικοθεραπευτής σας. (κινήσεις των περιφερικών αρθρώσεων, σφίξιμο μπάλας για την άκρα χείρα κ.α.)
- Μετά το ταξίδι, προτεραιότητα σας πρέπει να είναι να κάνετε ένα καλό μπάνιο και έπειτα να ενυδατώσετε καλά το δέρμα σας στο προσβεβλημένο άκρο. (προτείνονται σκευάσματα βαζελίνης)
Παρόλο που τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να μοιάζουν επικίνδυνα για τους ασθενείς που πάσχουν από λεμφοίδημα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αποφύγουν και να μη τα απολαύσουν, εφόσον πάρουν πρώτα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και συμβουλευτούν το γιατρό και το φυσικοθεραπευτή τους.