Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια, αυτοάνοση, φλεγμονώδης νόσος, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις στα άνω και κάτω άκρα. Χαρακτηριστικά, προκαλεί ένα επίπονο οίδημα που μπορεί να καταλήξει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα να προσβάλλει το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία.
Συμπτώματα:
- Πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών
- Οίδημα στις προσβεβλημένες αρθρώσεις
- Ευαισθησία στα ίδια σημεία
- Πυρετός
- Δυσκαμψία, η οποία είναι πιο έντονη το πρωί και διαρκεί πάνω από μισή ώρα
- Αίσθημα κόπωσης
- Ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία στις αρθρώσεις
- Οζίδια
- Παραμόρφωση (παραμορφωτική αρθρίτιδα)
- Χαρακτηριστικές περίοδοι εξάρσεων και υφέσεων
Η φλεγμονή αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και του οστού που περικλείει η προσβεβλημένη άρθρωση. Οι παρακείμενοι τένοντες και σύνδεσμοι αδυνατούν και χάνουν την ελαστικότητα τους κι έτσι σταδιακά η άρθρωση χάνει το φυσιολογικό σχήμα και τη λειτουργικότητά της.
Πώς σχετίζεται το λεμφοίδημα με τη ΡΑ;
Το λεμφοίδημα αποτελεί ένα από τα σπάνια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η διάγνωση είναι κλινική: παρατηρείται μακροχρόνιο, επίπονο οίδημα σε ολόκληρο το άνω ή κάτω άκρο, σε συνδυασμό με ΡΑ. Επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με βιοψία στους λεμφαδένες του εμπλεκόμενου άκρου, λεμφαγγειογραφία ή άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Ο λόγος εμφάνισης λεμφοιδήματος σε αυτούς τους ασθενείς δεν είναι ακόμα σίγουρος. Σε έρευνες αναφέρονται αιτίες, όπως λεμφαγγειίτιδα, μειωμένα λεμφικά αγγεία ή φλεβική/λεμφική απόφραξη.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η θεραπεία ενός ασθενούς που πάσχει από λεμφοίδημα σχετιζόμενο με ΡΑ, είναι πολυμορφική. Φυσικά, αποτελείται από τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου, η οποία περιλαμβάνει μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά και παυσίπονα.
Όσον αφορά το λεμφοίδημα σαν σύμπτωμα της νόσου, η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η πλήρης αποσυμφορητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης
Στην μάλαξη, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ήπιες και αργές κινήσεις σε ολόκληρο το άκρο, παροχετεύοντας τη λέμφο σε υγιείς λεμφαδένες. Στους συγκεκριμένους ασθενείς, η προσέγγιση είναι ήπια και δεν πρέπει να προκαλεί δυσφορία ή πόνο.
- Συμπιεστική περίδεση
Ο ασθενής χρησιμοποιεί επιδέσμους ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίοι αποτελούν ένα βοηθητικό μέσο θεραπείας του λεμφοιδήματος. Ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να μάθει τον ασθενή να τους εφαρμόζει σωστά, ώστε να μην πιέζουν τις ήδη επιβαρυμένες αρθρώσεις.
- Κινησιοθεραπεία
Παράλληλα με τη λεμφική μάλαξη και την περίδεση, κρίνεται απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων με στόχο τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, την αύξηση του εύρους κίνησης και την μυϊκή ενδυνάμωση του προσβεβλημένου άκρου.
Στο κομμάτι αυτό, παρεμβαίνει κι ο φυσικοθεραπευτής, χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές κινητοποίησης διδάσκοντας τον ασθενή τις κατάλληλες ασκήσεις.
Χρήσιμη αποδεικνύεται ακόμα, η άσκηση στο νερό/πισίνα, η οποία βοηθά το οίδημα να υποχωρήσει, καθώς και ενισχύει την ενδυνάμωση των μυών μέσω της αντίστασης που προσφέρει στις ασκήσεις.