Αγγελόπουλου 23, Νέο Ψυχικό, ΤΚ 11525 Πλατεία Εσπερίδων 2-4, Γλυφάδα, ΤΚ 16674

Μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία

Μελέτες έχουν δείξει πως η φυσικοθεραπεία όταν εστιάζεται στη κινητικότητα, τη δύναμη και στη μάλαξη των ουλών είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσκαμψίας.

images (4)Συγκριτικά με τις γυναίκες που δόθηκαν μετεγχειρητικά μόνο γραπτές οδηγίες με ασκήσεις για το χέρι και τον ώμο, οι γυναίκες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας έδειξαν:

  • Ελάττωση του πόνου
  • Καλύτερη τροχιά κίνησης του ώμου
  • Βελτίωση της μυϊκής δύναμης στον ώμο και το χέρι
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής

 Μετεγχειρητικά επακόλουθα (επιπλοκές)

  • συμφύσεις μαλακών μορίων και ουλές
  • μετεγχειρητικό οίδημα
  • μειωμένη κινητικότητα του αυχένα, του ώμου και της ωμοπλάτης
  • μειωμένη δύναμη, μυϊκή αντοχή και λειτουργικότητα του άνω άκρου
  • μειωμένη λειτουργικότητα στο καρδιαγγειακό σύστημα

Δια μέσω των δια χειρός θεραπευτικών παρεμβάσεων και των θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης, ο φυσικοθεραπευτής βοηθά τον ασθενή στη μείωση του πόνου, στην αύξηση της ελαστικότητας, της δύναμης, της αντοχής και στο εύρος κίνησης μετά τις θεραπεία του καρκίνου, με απώτερο σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας του και την αύξηση της ποιότητας ζωής του.

Η εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία μετά από χειρουργείο μαστού περιλαμβάνει:

  • Διαχείριση της ουλής και των ιστών με μυοπεριτονιακές τεχνικές
  • Αποκατάσταση του μειωμένου εύρους κίνησης του ώμου και του αυχένα διαμέσου της δια χειρός θεραπείας και της υδροθεραπείας (βλ. aquatic lymphatic therapy, aqua osteopathy)
  • Ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία για εκείνους που πάσχουν από λεμφοίδημα (CDT-Combined Decongestive Therapy)
  • Εκπαίδευση του ασθενή και τις οικογένειας του για ασκήσεις, προφυλάξεις και αυτοθεραπεία.

 

“Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εφαρμοζόμενο δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά, βελτιώνει τη λειτουργία του ώμου και την ποιότητα ζωής ενώ παράλληλα ελαττώνει τον πόνο στον ώμο σε ασθενείς που έχουν υποστεί λεμφαδενικό καθαρισμό σε καρκίνο του μαστού.”, (Carien HG Beurskens et al, 2007)

 

Φυσικοθεραπεία όταν έχει γίνει αποκατάσταση μαστού

Μυοπεριτονιακοί κρημνοί

(εγκάρσιος ορθός κοιλιακός *ΤRAM (transverse rectus abdominis muscle), πλατύς ραχιαίος και γλουτιαίος)

Ο φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει την ύπαρξη περιορισμού στις εκάστοτε δραστηριότητες, και έπειτα θα σε καθοδηγήσει ανάλογα με τον τύπο της άσκησης για προαγωγή της ελαστικότητας, αύξηση στο εύρος κίνησης και μυϊκή χαλάρωση σε βραχυσμένους μύες στο θωρακικό τοίχωμα, στους ώμους και στα άνω άκρα.

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση σε αυτή τη περίπτωση επικεντρώνεται στις επιπλοκές, που έχουν να κάνουν τόσο στο θωρακικό τοίχωμα όσο και των επώδυνων σημείων. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν συμφύσεις ουλώδους ιστού, μειωμένη κινητικότητα / εύρος της κίνησης, μειωμένη αντοχή , και την μειωμένη καρδιαγγειακή λειτουργικότητα, που επηρεάζει την ικανότητα μιας γυναίκας να εκτελέσει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με ευκολία και χωρίς πόνο.

Όταν υπάρχει ένθεμα

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση σε αυτή την περίπτωση επικεντρώνεται στην μείωση των ουλοποιήσεων  γύρω από το ένθεμα και αύξηση της ελαστικότητας και της δύναμης γύρω από την άρθρωση του ώμου, με απώτερο στόχο την αύξηση της λειτουργικότητας του άνω άκρου.

Διαχείριση Λεμφοιδήματος11096482_1564816490450573_6874195248425618151_o

2 στους 5 ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν λεμφοίδημα μέσα στα 5 χρόνια από την επέμβαση.

Όλοι οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί και έχει συμπεριληφθεί λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης ή βιοψία λεμφαδένων (sentinel node biopsy) , έχουν ενημερωθεί από τον γιατρό τους ότι υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξουν αυτή τη κατάσταση. Οι ασθενείς εκπαιδεύονται στη πρόληψη λεμφοιδήματος προκειμένου να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου, για εμφάνιση λεμφοιδήματος.

Λεμφοίδημα (μετά την μαστεκτομή/ ή την βιοψία λεμφαδένα)

Η θεραπεία για το λεμφοίδημα που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού επικεντρώνεται στην μείωση του οιδήματος που εμφανίζεται στο χέρι, στην άκρα χείρα, στον λαιμό και στο θωρακικό τοίχωμα.

Το λεμφοίδημα εμφανίζεται ως επακόλουθο της καταστροφής κάποιου λεμφαγγείου ή λεμφαδένα, λόγω του χειρουργείου ή της ακτινοβολίας, είτε από δημιουργία ουλών ή αφαίρεση κάποιου μασχαλιαίου λεμφαδένα ή με την βιοψία λεμφαδένα.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να αυξήσει την ποιότητα ζωής σου και να σου επιτρέψει να επανέλθεις στις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού, στη δουλειά σου , και στις κοινωνικές και σωματικές σου ασχολίες.

Το λεμφοίδημα είναι μία πρόκληση, διότι με σωστή θεραπεία και ένα πρόγραμμα για το σπίτι, μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά. (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)