Το σύνδρομο Sudeck είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά το συνδετικό ιστό και εμφανίζεται συνήθως μετά από τραυματισμό στο χέρι, τον ώμο ή το κάτω άκρο.
Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου είναι ο επαναλαμβανόμενος πόνος, το οίδημα του άκρου που πάσχει, κινητικά προβλήματα στις παρακείμενες αρθρώσεις, αλλαγές στο δέρμα και τη θερμοκρασία του στο σημείο του τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να είναι νυχτερινός, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δέρμα εμφανίζει οίδημα και γίνεται πιο φωτεινό και σφιχτό, υπάρχει αυξημένη εφίδρωση και γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς οι επιφανειακές φλέβες. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, αρχικά παρατηρείται υπερθερμία και έπειτα υποθερμία στην προσβεβλημένη περιοχή. Οι αρθρώσεις γίνονται τελικά δύσκαμπτες λόγω οιδήματος.
Το σύνδρομο Sudeck έχει 3 στάδια:
- 1ο στάδιο: υπάρχει φλεγμονή που συνοδεύεται από οίδημα, ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία
- 2ο στάδιο: εμφάνιση προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος, που συνοδεύονται από υποθερμία
- 3ο στάδιο: στο τελικό αυτό στάδιο υπάρχει ατροφία στο προσβεβλημένο άκρο, η οποία αφορά τους μύες αλλά και το δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, τοπική υποθερμία και τέλος, οστεοπόρωση
Θεραπεία
Η θεραπεία του συνδρόμου Sudeck αφορά ένα σύνολο ειδικών, όπως ρευματολόγους, νευρολόγους, φυσικοθεραπευτές, αλλά και ψυχολόγους. Οι θεράποντες ιατροί αναλαμβάνουν το κομμάτι της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενή, χορηγώντας, συνήθως, αντιρευματικά-αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ψυχική ανακούφιση του ατόμου που πάσχει.
Ωστόσο, από την αρχή της διάγνωσης, αλλά και στη συνέχεια, πολύ σημαντικό ρόλο κατέχει η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Πλήρης αποσυμφορητική θεραπεία
Η πλήρης αποσυμφορητική θεραπεία, μέσω ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν στα τελευταία στάδια και φυσικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.
Πιο συγκεκριμένα, η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης είναι απαραίτητη για τη μείωση του οιδήματος που εμφανίζουν οι ασθενείς στο πρώτο στάδιο του συνδρόμου, καθώς και για την αντιμετώπιση μιας πιθανής φλεβικής ανεπάρκειας που μπορεί να εμφανιστεί στο δεύτερο στάδιο. Η αποσυμφορητική μάλαξη παροχετεύει όλη την περίσσια υγρού σε σημεία του σώματος που δεν πάσχουν και ανακουφίζει άμεσα τον ασθενή, ενώ μπορεί να προλάβει και μια υποτροπή του συνδρόμου.
Η συμπιεστική περίδεση με επιδέσμους ή ειδικές κάλτσες/ μανίκια είναι εξίσου σημαντική. Ο ασθενής θα πρέπει να διδαχθεί από τον φυσικοθεραπευτή τον σωστό τρόπο περίδεσης του άκρου, ώστε να το εφαρμόζει στην καθημερινότητα του και να αποφεύγει την επιδείνωση του οιδήματος του.
Η φροντίδα του δέρματος είναι καίρια στην αποκατάσταση, κυρίως στα τελικά στάδια του συνδρόμου που εμφανίζονται οι δερματικές αλλαγές, αλλά καλό είναι ο ασθενής να το επιμελείται από την αρχή για αποφυγή των συμπτωμάτων αυτών.
Φυσικά, σε μια πλήρη αποκατάσταση δε μπορεί να λείπουν οι θεραπευτικές ασκήσεις. Με τη καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή, ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση της παθολογικής ατροφίας του 3ου σταδίου του συνδρόμου και τη γενικότερη ενδυνάμωση του. Επίσης, γίνονται ασκήσεις για την απόκτηση του χαμένου εύρους κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων, οι οποίες συνοδεύονται με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης, τις οποίες εκτελεί ο φυσικοθεραπευτής.
Ο ασθενής μετά από έναν αριθμό συνεδριών που θα του έχουν εξασφαλίσει μια καλή μυϊκή ενδυνάμωση, μπορεί να ξεκινήσει προγράμματα αερόβιας άσκησης, όπως κολύμβηση, περπάτημα, τρέξιμο, ομαδικά/ατομικά προγράμματα κινησιοθεραπείας σε θεραπευτική πισίνα, τα οποία θα ενισχύσουν τη γενικότερη σωματική, αλλά και ψυχική του ευεξία.