Το 2016 θεσπίστηκε η 6η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος από το Δίκτυο Λεμφικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Lymphatic Education and Research Network – LE&RN), το οποίο έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης και θεραπείας του λεμφοιδήματος. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από το νέο Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με λεμφοίδημα «Ροή», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Εδώ και 150 χρόνια ιατροί, καθηγητές, φυσικοθεραπευτές ειδικοί στη λεμφική θεραπεία και άνθρωποι από όλο τον κόσμο διαβάζουν, ενημερώνονται, αναζητούν και διαμορφώνουν τις δικές τους τεχνικές και μεθόδους επίλυσης των παθήσεων του λεμφικού συστήματος. Με την αρωγή των κορυφαίων ονομάτων του χώρου όπως Foldi, Vodder, Asdonk, Sapey, Winiwarter, Wittlinger, Kubik και πολλούς άλλους επιστήμονες υγείας η «Λεμφική Μάλαξη και παροχέτευση με τα χέρια» αναγνωρίστηκε και προωθήθηκε μέσω της Γερμανικής Εταιρίας Λεμφολογίας και ακολούθως από τους Συλλόγους Φυσικοθεραπείας σε πολλές χώρες, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Πλέον, ως η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την παροχέτευση των οιδημάτων, διδάσκεται σε ανώτατες σχολές και σεμιναριακές σπουδές.
Εξειδικευμένοι γιατροί και φυσικοθεραπευτές σε κάθε σημείο της Γης είναι στις υπηρεσίες των ογκολογικών, μετεγχειρητικών και λεμφο-φλεβικών ασθενών για να τους αξιολογήσουν, θεραπεύσουν και λύσουν κάθε τους απορία.
Εξειδικευμένοι γιατροί και φυσικοθεραπευτές σε κάθε σημείο της Γης είναι στις υπηρεσίες των ογκολογικών, μετεγχειρητικών και λεμφο-φλεβικών ασθενών για να τους αξιολογήσουν, θεραπεύσουν και λύσουν κάθε τους απορία.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από λεμφοίδημα δεν χρειάζεται πλέον να κρύβονται ή να μένουν στο περιθώριο. Η εξέλιξη της επιστήμης της λεμφολογίας και των μεθόδων αποκατάστασης του λεμφοιδήματος προσφέρουν ποιότητα ζωής και πιο εύκολη καθημερινότητα. Οι καινοτόμες κλινικές έρευνες πολλαπλασιάζονται και οι τεχνικές αποδεικνύονται επιστημονικά.
Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι όψιμο ή χρόνιο και να οφείλεται σε δυναμική, μηχανική ή συνδυασμένη ανεπάρκεια. Κλινικά ορίζεται ως οίδημα (πρήξιμο) με ορατή και ψηλαφητή συσσώρευση υγρού – λέμφου πλούσιου σε πρωτεΐνες στο μεσοκυττάριο χώρο, αποτέλεσμα ενός τραυματισμού/ φλεγμονής ή και κάποιας μορφής ανεπάρκειας του λεμφικού συστήματος που δεν είναι ικανό να παροχετεύσει το πλεονάζον υγρό.
- Η πρώτη φάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης περιλαμβάνει, την λεμφική μάλαξη και παροχέτευση με τα χέρια, την συμπιεστική περίδεση, θεραπευτικές ασκήσεις και φροντίδα του δέρματος.
- Η δεύτερη φάση θεραπείας περιλαμβάνει το συμπιεστικό ένδυμα (όπου είναι αναγκαίο) και παρακολούθηση από τον ειδικό θεραπευτή. Όλα μαζί οδηγούν στη μείωση του οιδήματος και στη μελλοντική διατήρηση του μέλους σε φυσιολογικά επίπεδα με στόχο την ικανοποίηση του ασθενή και την καλύτερη ψυχολογική του κατάσταση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος η Κλινική Λεμφοιδήματος Παπαργυροπούλου έχει την χαρά να διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα «Ενημερώσου για το Λεμφοίδημα_2021» την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στις 18:00 μμ.
Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης:
https://msngr.com/puorzhcuevck